March 31, 2017

Olipa kerran kevät (muistelee Wojciech syksyllä)
Wojciech
Olipa kerran kevät
Tupla-LP
Syksy 2017
Plastic Passion


Viikko sitten uutisoitiin, että pitkää hiljaisuutta viettänyt Wojciech tekee paluun keikkalavalle heinäkuussa kotikaupunkinsa Turun Ilmiö-festivaalilla.
Tänään on aika uutisoida myös levypaluusta. Valmistumaisillaan on Wojciechin viides tai kuudes albumi Olipa kerran kevät, joka pituudeltaan massiivinen eli vaatii formaatikseen tuplavinyylin.

Julkaisukuvioissa on mukana Plastic Passion -levymerkki, joka julkaisi vuonna 2004 klassikkodebyytin Ystävät, toverit sekä jatkoksi minialbumin Tähtiöitä ja pitkäsoiton Ampiainen ompeli. Plastic Passion aloittaa huhtikuussa mesenaattihenkisen projektin, jolla on tarkoitus kartutttaa kirstua ennen kuin vinyylilasku lankeaa.

Ennen Olipa kerran kevät -albumia julkaistaan levyltä kaksi digisinkkua bonuksineen sekä digitaalisessa muodossa Wojciechin Plastic Passion -tuotanto. Toistaiseksi digitaalisesti on julkaistua ainoastaan M.dolur-yhtion julkaisemat albumit Sointula ja Monstrolento.

Olipa kerran kevät on mielenkiintoinen albumi, josta parhaiten osaa kertoa Wojciechin laulaja/soittaja/biisintekijä Jari Oisalo:

"Olipa kerran kevät -levyn demojen äänitys aloitettiin syksyllä 2010. Varsinaiset äänitykset saatiin käyntiin alkuvuodesta 2011, jolloin biisien Olipa kerran kevät, Loistehinen, Nahjustunut möhjänne, Suurnopeusunia ja Poluille, puille  pohjat saatiin hyvälle mallille. Äänityksiä jatkettiin vielä saman vuoden kesällä, mutta pian äänitysprosessi alkoi ns. sakkaamaan, ja kurssinsa kadottanut avaruuslaiva Wojciech ohjattiin suosiolla telakalle odottelemaan parempia - ja luovempia - aikoja.

Ja ne ajat koittivat keväällä 2016. Tapasin Samin eräissä kotibileissä ja kysyin onko 2011 äänitetyt biisit vielä tallessa. Kävi ilmi, että olimme kumpikin fiilistelleet keskeneräiseksi jäänyttä levyä ja molemmilla oli intoa ja ajatuksia tehdä levy valmiiksi. Viiden vuoden aikana oli myös kotona tekemieni demojen määrä kasvanut reilusti yli kahdenkymmenen, joten oli mistä valita ja jatkaa.

Esituotantovaihetta jatkettiin kesällä 2016, jonka aikana käytiin läjä kotona tekemiäni demoja läpi. Kuunneltiin ja valittiin kiinnostavimmat, kunnes lopulta viiden jo lähes valmiin biisin lisäksi päätettiin aloittaa kolmentoista uuden työstäminen biisimäärän kasvaessa näin kahdeksaantoista.

Syksyllä aloitettiin äänitykset: viimeisteltiin 2011 keskenjääneet biisit ja sen jälkeen käytiin kolmentoista uuden kimppuun. Aika ajoin muistui mieleen Ystävät, toverit -debyytin sessiot vuodelta 2002, jolloin myös äänitettiin ja säädettiin pääosin kahdestaan.

Äänitykset 99,9% valmiina joulukuussa 2016, jonka jälkeen miksaus tammi-maaliskuun aikana 2017. Tätä kirjoittaessa on meneillään viimeiset säädöt, ja huhtikuun aikana levy menee masteroitavaksi.

Olen leikilläni kutsunut albumia nynnypopin Exile on Main Streetiksi. Se on tunnelmaltaan hyvän mielen levy, niin musiikin kuin sanoitustenkin puolesta, joiden scifi-pitoisuus on edelleen korkea, mutta aikaisempiin levyihin verrattuna ehkä hieman pohdiskelevampi.

Kyllä Olipa kerran kevät varmaan Wojciechilta kuulostaa, kaikkien vuosien jälkeenkin."

No comments: